4.5.2018

Farmaseutti turistina Oslossa

Farmaseutti on harvoin niin totaalisesti lomalla, etteikö häntä ulkomailla yhtään kiinnostaisi tutustua paikalliseen apteekkiin. Ennen pääsiäistä lomailin muutaman päivän Oslossa ja heti kaupunkiin päästyäni aloin katsella ympärilleni apteekkia etsien. Apteekin löytäminen osoittautui erittäin helpoksi tehtäväksi, Oslossa ei turistinkaan tarvi tuskastuneena kysellä, että missä ihmeessä täällä on apteekki, vaan niitä on aivan joka kulmalla. Jollain kulmalla jopa kaksi.

Norjassa apteekkitoiminta vapautettiin vuonna 2001, minkä jälkeen valtaosa maan apteekeista (85 %) on nyt suurten ketjujen omistuksessa (1). Kolme suurinta ketjua olivat hyvin edustettuina myös Oslon keskustassa. Ainoa löytämäni yksityinen apteekki oli franchising-yritys ja kuului hieman pienempään ketjuun.

Apotek 1 –ketjun apteekkeja Norjan apteekeista on 39 %. Ketjun pääomistaja on saksalainen Phoenix.

Norjan apteekeista 27 % kuuluu Vitusapotek-ketjuun, jonka pääomistaja on saksalainen Norsk medisinaldepot AS/ Celesio AG.

Boots apotek –ketjun pääomistaja on brittiläinen Alliance Boots Holdings Ltd. 19 % Norjan apteekeista on tämän ketjun apteekkeja.

 Ditt Apotek on Vitusapotekin sisaryhtiö, jonka apteekit toimivat franchising-periaatteella. Ketjun pääomistaja on niinikään saksalainen Norsk medisinaldepot AS/ Celesio AG.

Ensimmäisenä astuin sisään Vitusapotek-ketjun apteekkiin ja pyörähdin samantien ovelta takaisin. “En halua nähdä mitään kioskia, vaan oikean apteekin”, ajattelin mielessäni ja lähdin etsimään seuraavaa. Seuraava kohdalle sattuva apteekki kuului Apotek 1 –ketjuun ja oli edellistä hieman isompi, mutta oululaisiin apteekkeihin tottuneena silti kovin pieni. Reseptitiskejä oli kaksi ja kolmas palvelupiste näytti olevan erillisessä pienessä huoneessa. Jatkoin matkaa ja kurkin sisälle jokaiseen apteekkiin, jonka ohi kuljin. Pieni, pieni, pieni…

Lopulta totesin, että paljon isompaa apteekkia en taida löytää ja menin uudestaan sisälle yhteen Vitusapotek-ketjun apteekkiin. Juttelin siellä ystävällisen farmaseutin kanssa, joka kertoi, että Oslossa on 5 minuutin kävelymatkan sisällä yli 10 apteekkia ja että kilpailu asiakkaista on kovaa. Palvelun täytyy olla nopeaa, koska odottamaan kyllästyvän asiakkaan on niin helppo kävellä naapuriapteekkiin. Tässäkin apteekissa oli pienen huoneen lisäksi vain kaksi reseptitiskiä. Huomasin, että yhdessäkään reseptitiskissä tässä tai muissa apteekeissa ei ollut tuoleja. Aivan kuin tarkoitus tosiaankin olisi saada asiakas nopeasti palveltua ja seuraava tilalle, yhtään pidemmäksi aikaa istumaan ei pidä jäädä.

Ainoa löytämäni yksityinen apteekki (Ditt Apotek) sijaitsi hieman kauempana, mutta silti kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Kello alkoi olla viisi iltapäivällä arki-iltana, ja töissä ollut rouva oli jo sulkemassa liikettä. Ehdin kuitenkin kuulla, että muita yksityisiä apteekkeja ei Oslossa juurikaan ole ja että hänen lisäkseen apteekissa työskentelee pääasiassa vain yksi henkilö. Muissakin apteekeissa henkilökuntaa oli vähän, yleensä 3-4 henkilöä.

Apteekkien hyllyissä oli tuttuja tuotteita tutuilla nimillä, tuttuja tuotteita oudoilla nimillä sekä aivan outoja tuotteita. Silmiin pisti myös Ajankohtaista-pöytä, jossa tuolloin ennen pääsiäistä oli myytävänä mm. suklaamunia, pääsiäiskahvia, termospulloja ja lämpöpusseja kännyköille. Mutta koska apteekkeja oli paljon pienellä alueella ja liiketilat olivat pieniä, oli hyllyjä tuotteille kovin vähän ja valikoima varsinaisilla apteekkituotteilla selvästi suppeampi kuin mihin olen tottunut. Siinä missä meillä on tarjota vaikka kipu-, kuume- ja flunssavalmisteiden valikoimaa seinällinen, oli ne Oslon apteekeissa supistettu kahteen hyllyyn. Sama koski esimerkiksi apteekkikosmetiikkatuotteita. Tiettyä asiakaan haluamaa/tarvitsemaa tuotetta ei ehkä löydykään suoraan hyllystä, vaan se joudutaan hänelle erikseen tilaamaan. Onko vähemmän sitten kuitenkin enemmän?

Kipu-, kuume- ja flunssalääkkeet

Apteekkien lisäksi Oslossa oli paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Kotoisan oloinen kaupunki, josta löytyy kaikki mitä isosta kaupungista pitääkin ja jossa paikalliset tulevat hiihtolenkin jälkeen ravintolaan syömään jättäen sukset ravintolan seinää vasten odottamaan. Suosittelen!

Holmenkollen

Aker Brygge

Nobel Peace Center

Viikinkilaivamuseo

Fram-museo: Polar ship Gjøa

Kon-Tiki
 

AS

(1) Elo, Erja. Norjan apteekkimarkkinat kolmen jätin käsissä – tukkuomistus vaikuttaa apteekin tuotevalikoimaan. Apteekkari [verkkolehti], 2016 [viitattu 2.5.2018]. Saatavissa: http://www.apteekkari.fi/uutiset/norjan-apteekkimarkkinat-kolmen-jatin-kasissa-tukkuomistus-vaikuttaa-apteekin-tuotevalikoimaan.html