3.5.2019

Liikuntaa lääkkeeksi

Eihän se kuntosali ole minun juttuni. Näin ajattelin, kun työnantaja tarjosi mahdollisuutta kuntosalijäsenyyteen. Kaikesta huolimatta tartuin loistavaan tilaisuuteen ja lähdin avoimin mielin tutustumaan salille. Vielä salille sisään astuessani ensimmäinen ajatus oli, että en selviä näistä laitteista.  Asiantuntevan ohjaajan pitämän esittelyn sekä kannustavien työkavereiden ansiosta ennakko-asenteet karisivat. Fiilis harjoituksen jälkeen oli mahtava. Pitkään vaivannut kipu niskassa ja kädessä helpotti jo ensimmäisellä harjoituskerralla ja olo oli energinen.   

Nykyään puhutaan paljon liikkumattomuudesta ja liiallisesta istumisesta.  Ne molemmat ovat terveysriskejä. Liikunnan aloittaminen tai lisääminen voi kuitenkin olla haastavaa.  Aluksi kannattaa lähteä lisäämään hyötyliikuntaa.  Valitsee portaat hissin sijaan. Jää pois bussista yhtä pysäkkiä aikaisemmin. Kävelee tai pyöräilee töihin. Näillä pienillä muutoksilla ilman erityisiä vaatimuksia pääsee käyntiin.  Ja yleensähän liikunta synnyttää halua liikkua enemmän. Eikä aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä.

Aikuisille suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa ainakin 2,5 tuntia viikossa, esimerkiksi reipasta kävelyä, sauvakävelyä tai pyöräilyä.  Vaihtoehtoisesti rasittavampaa liikuntaa, juoksua tai maastohiihtoa, suositellaan 1 h 15 min viikossa. Tämän lisäksi suositellaan lihasvoimaharjoittelua parina päivänä viikossa.

Kohtuukuormitteisella liikunnalla tarkoitetaan sitä, että liikunnan aikana hengästyy jonkin verran, mutta pystyy puhumaan.  Riittävän kuormittavalla liikunnalla saadaan aikaan kunto- ja terveyshyötyjä. Kohonneen verenpaineen sekä korkean kolesterolin hoidossa liikunta on keskeinen osa hoitoa. Säännöllinen liikunta pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin sekä ehkäisee tyypin 2 diabetekseen sairastumista.  Liikunta hidastaa lihas- ja luukatoa ja sillä on suotuisia vaikutuksia nivelrikon hoidossa. Säännöllinen liikunta lievittää kipua ja parantaa polven ja lonkan toimintaa. Pysyvien ruokailutottumusten muutokset auttavat painonhallinnassa, edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä inspiroi liikkumaan enemmän.  Erityisesti liikunta antaa energiaa ja saa aikaan hyvän mielen sekä edesauttaa parempaan uneen.

Säännöllisen liikunnan terveyshyötyjen listaa voi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle sopiva ja mieluisa liikuntamuoto. Yksin vai jonkun toisen kanssa? Kenties ryhmässä?  Me Liikkujan apteekkina kannustamme henkilökuntaa ja asiakkaitamme liikunnan pariin. Apteekkimme liikuntahyllystä löydät tuotteita, jotka ovat apuna liikuntaharrastuksissa, hoidossa sekä ensiavussa. Olemme WellO2 hengityshyvinvointilaitteen jälleenmyyjäapteekki ja kerromme mielellämme lisää laitteen käytöstä ja hyödyistä. Järjestämme hyvinvointipäiviä, jolloin teemme Inbody- kehonkoostumusmittauksia. Apteekin henkilökunnan kanssa voi samalla keskustella ruokavalioon ja liikuntaan liittyvistä asioista.

Talven lumet ovat nyt sulaneet. Sukseni ovat vaihtuneet polkupyörään. Hyötyliikuntaa saan päivittäin työmatkapyöräilystä. Tämän lisäksi suuntaan välillä juoksulenkille ja kuntosalille lihastreeniin.  Kesän aikana tutuksi tulevat myös kaupungin lähimaastot, kun välillä nostan repun selkään ja vaihdan juoksukengät vaellus-kenkiin. Elokuussa suuntaan Pohjois-Ruotsiin 110 km vaellukselle. Tällaisen tavoitteen edessä tarvitaan reippaita kävelylenkkejä haastavimmissakin maastoissa. Tätä tavoitetta kohden suuntaan lenkille entistäkin motivoituneempana!

Kuljetaan yhdessä iloiten jokainen omia tavoitteita kohti <3

Aurinkoista ja liikunnallista alkukesää kaikille.

KP