14.11.2018

Petrus on diabeetikon paras ystävä

Petrus, viralliselta nimeltään Noudon Keen As Mustard, on 3-vuotias aktiivinen kultainen noutajapoika Oulusta. Petruksen harrastuksiin kuuluvat mm. vesipelastus, tottelevaisuuskoulutus, rally-toko ja henkilöhaku. Monien harrastustensa lisäksi Petruksella on yksi erityistaito, jota ihan jokaisella koiralla ei olekaan –  se on opetettu haistamaan tyypin 1 diabetestä sairastavan omistajansa, Marjo Partasen verensokerin lasku liian alas, ts. hypoglykemia eli hypo.

Hypoglykemia tarkoittaa tilaa, jossa verensokeri laskee liian alhaiseksi. Terveellä ihmisellä veren sokeripitoisuus laskee harvoin alle 3,5 mmol/l. Verensokerin laskiessa tämän tason alle oireina ovat vapina, käsien tärinä, hermostuneisuus, sydämentykytys, hikoilu, näläntunne ja heikotus. Mikäli verensokeri pääsee laskemaan vieläkin alemmaksi, tasolle 2,5-2,8 mmol/l, oireina ovat väsymys ja uupumus, keskittymisvaikeudet (ajatus ei kulje), päänsärky, näön hämärtyminen tai näkeminen kahtena, uneliaisuus, huimaus ja pyörrytys, ärtyneisyys ja jopa riitaisa käytös. Pahimmassa tapauksessa voi esiintyä kouristuksia ja tajuttomuutta.

Tyypin 1 diabeetikko tunnistaa ensimmäiset hypoglykemian oireet sairauden alkuvaiheessa yleensä helposti, mutta myöhemmin oireiden tunnistaminen voi vaikeutua. Joskus diabeetikon läheiset huomaavatkin oireet helpommin. Hypoglykemian ensiapu on sokeri. Oireet väistyvät yleensä 10–15 minuutin kuluessa, kun diabeetikko nauttii jotain nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, esimerkiksi 4-8 palaa sokeria, lasillisen täysmehua tai sokerillista virvoitusjuomaa, keskikokoisen hedelmän, jäätelöpuikon tai ruokalusikallisen hunajaa. Mikäli henkilö on tajuton, hänelle ei saa antaa syötävää eikä juotavaa! Hälytä apua soittamalla 112!

Marjolla on ollut kultaisianoutajia vuodesta 2005 asti, mutta Petrus on hänen ensimmäinen tukikoiransa. Petruksen koulutus alkoi sen ollessa 1,5 vuoden ikäinen, kun Marjo oli saanut kuulla tuttavaltaan kokemuksia koiran kouluttamisesta hypoglykemian ilmaisuun. Petrus ja Marjo osallistuivat Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n järjestämään koulutukseen. Koulutuksen alussa Petrukselle opetettiin hypoglykemian haju, joka saatiin pyyhkäisemällä Marjon ihoa sideharsotaitoksella verensokerin ollessa matalalla tasolla. Hajuharjoituksia tehtiin ensin kotona, minkä jälkeen harjoitusten vaativuustasoa nostettiin tekemällä niitä erilaisissa ympäristöissä kodin ulkopuolella. Nyt Petrus tunnistaa, jos Marjon verensokeri laskee alle 4 mmol/l. Marjo itse huomaa verensokerin laskun yleensä vasta, kun se on jo alle 2 mmol/l.

Petrus on opetettu ilmaisemaan verensokerin lasku tökkäisemällä Marjoa reiteen kuonollaan. Tämän lisäksi Petrus on ihan itse ottanut tavakseen hypähtää Marjoa vasten ja haukahtaa ennen tökkäisyä. Ilmaisu tulee siis varmasti huomioiduksi. Ilmaisuja hypoglykemiasta on tullut eniten kotona, minkä lisäksi Petrus on ilmaissut hypoja esimerkiksi tokotreeneissä ja uimarannalla. Ehkä parhaiten Marjon mieleen on jäänyt aivan ensimmäinen kodin ulkopuolella tapahtunut oikea ilmaisu. Petruksen koulutus oli tuolloin puolivälissä, kun se aivan yllättäen ilmaisi hypon kahvilassa. Valeilmaisuja, eli ilmaisuja verensokerin ollessa normaali, Petrus ei ole tehnyt. Hypoglykemian tunnistamisen lisäksi koira olisi mahdollista kouluttaa ilmaisemaan myös liian korkea verensokeri, eli hyperglykemia, mutta siihen Marjo ei ole nähnyt omalla kohdallaan tarvetta.

Hyperglykemialla tarkoitetaan tilaa, jossa verensokeri on kahden tunnin kuluttua ateriasta yli 8 mmol/l. Terveellä ihmisellä verensokeritaso ei yleensä nouse yli lukeman 11 mmol/l ja pääsääntöisesti verensokeri pysyttelee alle 8 mmol/l tason.​ Liian korkean verensokerin aiheuttamia oireita ovat mm. jatkuva jano, suuret virtsamäärät, selittämätön laihtuminen ja väsymys. Pitkäaikaisesti liian korkeat sokeriarvot lisäävät riskiä kudosvaurioille ja liitännäissairauksille, kuten hermomuutoksille, näön heikentymiselle, sepelvaltimotaudille, aivohalvaukselle ja munuaisten vajaatoiminnalle. Tyypin 1 diabeteksessä hyperglykemian ainoa hoito on insuliini, jonka avulla elimistön solut ottavat sisäänsä sokeria verenkierrosta. Tyypin 1 diabeteksessä haiman insuliinia tuottavat solut ovat tuhoutuneet, eikä henkilö näin ollen pärjää ilman insuliinipistoksia.

Petrus valmistui tukikoiraksi 28.9.2018. Koulutuksesta valmistuneena se osaa tehtävänsä ja on lisäksi suorittanut yhdistyksen ympäristötestin, jossa testataan mm. koira ja ohjaajan yhteistyötä, koiran kanssa liikkumista julkisella paikalla kuten busseissa ja kahviloissa sekä sen suhtautumista vieraisiin ihmisiin ja koiriin. Valmistunut koira on oikeutettu käyttämään tukikoiran merkkiä liiveissä tai valjaissa ja se saa liikkua ohjaajansa mukana myös kaupoissa ja ravintoloissa. Petruksen koulutus ei kuitenkaan päättynyt valmistumiseen, vaan taitoa tulee ylläpitää jatkuvasti ja virallisen tukikoirastatuksen voimassa pitämiseksi ympäristötesti tulee uusia kahden vuoden välein.

Petruksen koulutus piti sisällään kaksi leiriä Etelä-Suomessa ja lähes 10 käyntiä Joensuussa yhteistyökouluttajan luona. Kilometrejä kertyi ja aikaa sekä rahaa kului, mutta Marjon mukaan kaikki oli sen arvoista. Vaikka vastuu verensokerin seurannasta ja verensokeritason ylläpidosta on Marjolla itsellään, luo koira hänelle turvallisuuden tunnetta. Koiran kanssa on huolettomampaa lenkkeillä ja harrastaa, koska Petrus ilmoittaa verensokerin laskusta ennen kuin Marjo itse on edes ehtinyt huomata tilannetta. Näin hän ehtii syödä jotain ennen kuin olo ehtii mennä liian heikoksi. Petrus on nyt entistäkin kultaisempi ja Marjon oma karvainen diabeteksen omahoidon tuki <3

Lisätietoa koiran kouluttamisesta verensokerinvaihteluiden ilmaisuun löytyy Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n sekä Hypokoira ry:n nettisivuilta:

www.koiratukena.fi/

www.hypokoira.fi

Lähteet:

Manneri T: Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää hypoglykemiasta. Diabetes-lehti 30.1.2015. https://diabeteslehti.diabetes.fi/blog/2015/01/30/hypoglykemia-on-harmillinen-mutta-useimmiten-vaaraton/

Mustajoki P: Alhainen verensokeri (hypoglykemia) diabetesta sairastavalla. Lääkärikirja Duodecim 13.2.2018. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00757#s4

Mustajoki P: Alhainen verensokeri (hypoglykemia). Lääkärikirja Duodecim 16.3.2018. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00886

www.diabetes.fi

www.hypokoira.fi

www.koiratukena.fi/

Diabetesviikkoa vietetään 12.-18.11.2018 ja Maailman diabetespäivää 14.11.2018.