27.9.2018

Ystävä tositarkoituksella

SO

Syksy tulee, lehdet muuttuvat punaisiksi ja ne toiset lehdet täyttyvät tutuista tarinoista muovipussissa hyljätyistä kissanpennuista teiden varsilla ja epämääräisissä roskakasoissa. Löytöeläinyhdistyksillä riittää puolivillejä kissapopulaatioita loukutettavaksi ennen talven pakkasia ja useista näistä ns. luonnonvaraisista kissoista löytyy hauleja. Naapurustoon ilmestyy muutossa ”unohtunut” vapaana liikkuva kissa joka yrittää vuorotellen sisälle jokaisesta avoimesta ovesta, nukkuu grillikatoksissa ja  ehkä joulukuussa joku uskaltaa niin sanotusti sekaantua asiaan ja kutsuu eläinsuojeluyhdistyksen hakemaan aliravitun ja korvansa palelluttaneen kissan hoitoon. 

Kissa on vielä nykyäänkin se halpa lemmikki. Se jonka saa pienen kyselyn jälkeen haettua naapurin kaimalta ilmaiseksi ja joka ei vaadi omistajalta mitään koska osaa pitää huolta itsestään. Kissan rokottaminen on edelleen suurimmaksi osaksi ylimääräistä hienostelua ja steriloiminenkin vähän niin ja näin. Miksi maksaa kerran paria satasta kun voi seuraavat 20 vuotta ilmaiseksi hankkiutua syntyvistä pennuista eroon. Siruttaminen se vasta absurdi ajatus onkin!

Se minkä osa ihmisistä unohtaa suloisia pentuja katsellessaan on että vaikka kissan lähtöhinta voi olla mitätön, turvallisen ja onnellisen elämän takaaminen sille ei missään nimessä ole ilmaista. Ja kissat elävät usein jopa 20-vuotta! Juoksevien ruokakulujen lisäksi kissa tulisi madottaa tilanteesta riippuen vähintään pari kertaa vuodessa ja rokotuksista huolehtia pentuajan jälkeen noin 1-3 vuoden välein. Kissoja ei tarvitse lain mukaan pitää kytkettynä taajama-alueilla kuten koiria, mutta on paljon alueita jonne ne eivät saa mennä ja omistaja on vastuussa kissansa tekemistä tuhoista. Käytännössä vapaana kulkevan kissan seuraaminen on mahdotonta ja siten useimmilla kissoilla kuuluisi olla myös hiekkalaatikko sisällä jonne ne voivat tarpeensa tehdä kun eivät pääse valvotusti ulkoilemaan. Ja tästä seuraa lisää kuluja. Jos kissalla ei aio teettää pentuja, se kannattaa ehdottomasti leikkauttaa. Kiima-aikana kissat mouruavat yötä päivää itsensä väsyksiin asti, yrittävät karkailla ja merkkailevat reviiriään ahkerasti, siis myös sisätiloissa! Sterilisaatio ja kastraatio sisältävät operaatioina suhteellisen vähän riskejä ja ne parantavat kummankin osapuolen elämää. Ja ei, kissat eivät kuole sukupuuttoon tämän seurauksena ihan heti. Yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä on myös että kissa on itsenäinen erakko. Itseasiassa varsinkin pääasiassa sisätiloissa viihtyvä yksilö tarvitsee paljon viihdettä tai se kehittää sitä itse. Ei ole mikään poikkeus että kissasi kulkee perässäsi koiran tavoin suorittamassa avuksi kaikkia arkisia tehtäviä. Yksilöistä riippuen jotkut ovat erittäinkin seurallisia ja hellyydenkipeitä.

Olisiko täysin mahdoton ajatus lähtökohtaisesti maksaa lemmikistä jotain jo aluksi? Rotukissan, kuten rotukoirankin, lähtöhinta on yli 1000€ mutta löytöeläimen hinta vaihtelee 80-180€ välillä. Löytökissat sijoitetaan usein sijaiskoteihin jossa ne rokotetaan, sirutetaan, leikkautetaan ja ennen kaikkea totutetaan tavalliseen arkeen. Kissoja löytyy kaikenikäisiä pennuista eläkeläisiin. Käytännössä pystyt etsimään itsellesi juuri omaan elämäntilanteeseesi sopivan lemmikin! Ajattele kuinka hieno on tietää etukäteen onko lemmikkisi rauhallinen vai leikkisä, seurallinen vai tarkkailija, pitääkö muista lemmikeistä vai viihtyykö mieluummin yksin, kestääkö hyvin automatkoja vai oksentaako pihatien jälkeen. Sinun ei tarvitse tehdä päätöstä tutustumatta tulevaisuuden kumppaniisi ensin. Monesti myös lemmikkien kohdalla on niitä joiden kanssa kemiat vain kohtaavat. Ja kaikkein tärkeintä; voit antaa loppuelämän kodin jollekin jolla sellaista ei ole ja joka on valmis rakastamaan juuri sinua ehdoitta.

Kissapopulaatiosta keväällä loukutettu Lennu PoPoPet ry:n sijaiskodissa