Oulun 2. Rotuaarin Apteekki

Palvelemme:             Puh. 08 53 50 300

ma-pe 8.30-19

la 10-16 ja su 11-16

Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat

Palvelemme        ma-pe 8.30 - 19

                               la        10 - 16

                               su       11 - 16

                         Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat

helmik. 07, 2023

Masennuksen hoito

Depressiota eli masennusta esiintyy 5-7 %:lla suomalaisista. Naisilla se on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä. Masennus on monisyinen sairaus. Sen ilmenemiseen vaikuttavat monet erilaiset kehossamme tapahtuvat toiminnot; aivojen toiminta, aivojen välittäjäaineiden kemialliset reaktiot sekä alttius sairastumiseen. Viime vuosien mieltä kuormittavan pandemia-ajan vaikutukset näkyvät mielenterveysoireiden lisääntymisenä ja hoitovelkana vielä pitkälle tulevaisuuteen. Tässä blogitekstissä kerromme lyhyesti masennuksesta sekä yleisimmistä sen hoitoon käytetyistä lääkkeistä. Tekstissä ei ole lueteltu lääkkeiden kaikkia haitta- tai yhteisvaikutuksia. On tärkeää keskustella lääkärin tai apteekin henkilökunnan kanssa lääkkeiden soveltuvuudesta.


Masennus, mitä se on?

Masentuneen mieliala on yleensä alakuloinen. Hän ei pysty tuntemaan mielihyvää tai kiinnostusta. Nukahtaminen voi olla vaikeaa, uni katkonaista ja väsymys päivittäistä. Usein itsetunto on alentunut ja ruokahalukin voi kadota. Masennukselle altistavia tekijöitä ovat perinnöllinen alttius, masennuksen laukaisevat kielteiset elämäntapahtumat ja persoonallisuuden altistavat piirteet. Masennusta voidaan ennaltaehkäistä elämäntavoilla, kuten kohtalaisella liikunnalla, riittävällä unella, terveellisellä ruokavaliolla sekä tupakoinnin, humalahakuisen juomisen ja alkoholin liikakäytön välttämisellä. Hyvät suhteet läheisiin ja sosiaalinen tuki ehkäisee myös masennusta. Puhuminen on tärkeää. Nykyisin on paljon erilaisia tukimuotoja masennuksen hoidon tueksi.


Masennuksen hoito

Masennuksen akuuttivaiheessa hoitona käytetään usein lääkkeitä ja terapiaa yhdessä. Psykoterapialla pyritään vaikuttamaan toimintatapoihin, minä-käsitykseen, masennusta ylläpitäviin mielikuviin, ajattelumalleihin sekä tunne-elämään. Lääkkeet ovat tehokkaita oireiden vähentäjiä. Masennuslääkkeitä säännöllisesti käyttävistä 2/3 saa avun ja noin puolella heistä masennusoireet häviävät melkein kokonaan ensimmäisten 4-12 viikon aikana.


Yleisimpien masennuslääkkeiden yhteis- ja haittavaikutuksia

Lääkkeiden teho ja haittojen ilmeneminen on yksilöllistä. Lääkkeen valinnassa keskeisiä seikkoja ovat havaitut tai odotetut haitat sekä käyttäjän suhtautuminen niihin, muut sairaudet sekä todennäköiset yhteisvaikutukset muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Kaikilla masennuslääkkeillä on tunnettuja ja tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka joskus johtavat lääkkeen käytön keskeytykseen. Yleensä masennuslääkkeiden teho näkyy 2-6 viikon kuluessa. Masennuksen lääkehoito suositellaan aina lopettamaan asteittain muutaman viikon aikana vierotusoireiden välttämiseksi. Haittavaikutukset vähenevät ja häviävät yleensä ensimmäisten hoitoviikkojen aikana.


Yhteistä kaikille alla oleville masennuslääkeryhmille on, että ne eivät sovi käytettäväksi samanaikaisesti eikä sellaisten lääkkeiden kanssa, jotka voivat yhteiskäytössä aiheuttaa serotoniinioireyhtymän,  kuten MAO -estäjät (moklobemidi), tietyt opioidit (esim. tramadoli ja buprenorfiini) ja migreenilääkkeistä triptaanit.


SSRI -lääkkeiden yleisimmät yhteisvaikutukset ja haitat

SSRI -lääkkeet eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät ovat yleisesti käytössä olevia masennuslääkkeitä (essitalopraami, fluoksetiini, sertraliini ja paroksetiini). Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, suolisto-oireet sekä seksuaalitoimintojen häiriöt. SSRI -lääkkeet voivat vaikuttaa diabeetikon glukoositasapainoon, jolloin diabeteslääkkeiden annoksia saatetaan joutua sovittamaan. Iäkkäillä nesteenpoistolääkkeiden ja SSRI -lääkkeiden yhteiskäyttö altistaa hyponatremialle.


SSRI -lääkkeillä on monia yhteisvaikutuksia. Serotoniinioireyhtymän riski tulee huomioida arvioitaessa lääkkeiden yhteiskäyttöä. Tulehdussärkylääkkeiden kanssa säännöllinen yhteiskäyttö lisää mahasuolikanavan verenvuotoriskiä. 


Trisyklisten masennuslääkkeiden yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset

Trisyklisiä masennuslääkkeitä (amitriptyliini, doksepiini, klomipraamiini, nortriptyliini ja trimipramiini) käytetään nykyisin vähäisissä määrin masennuksen hoidossa. Ne ovat tutumpia pieninä annoksina kroonisen kivun hoidossa. Näillä on hankaliksi koettuja haittavaikutuksia, kuten suun kuivuminen, näköhäiriöt, suolen ja virtsarakon toiminnan laiskistuminen. Trisykliset masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa ortostaattista hypotensiota eli pystyasentoon liittyvää äkillistä verenpaineen laskua. Haittojen, erityisesti verenpaineen laskun, vuoksi näitä lääkkeitä ei suositella iäkkäille.


Sieni-infektiolääkkeitä, kuten flukonatsolia tai terbinafiinia, ei suositella käytettäväksi yhtä aikaa trisyklisten masennuslääkkeiden kanssa. Niillä on useita muitakin yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa, joista kannattaa keskustella apteekissa lääkkeitä noutaessasi.


Muiden masennuslääkkeiden yleisimpiä yhteis- ja haittavaikutuksia

SNRI -lääkkeiden (serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät) duloksetiinin ja venlafaksiinin käyttö masennuksen hoidossa lisääntyy tasaisesti. Venlafaksiinin haittavaikutukset ovat hyvin samanlaisia kuin SSRI -lääkkeillä. Sen käyttö voi aiheuttaa verenpaineen nousua, joten verenpainetta on syytä seurata hoidon alussa. Duloksetiinia käytettäessä esiintyy pahoinvointia, suun kuivumista, päänsärkyä ja uneliaisuutta. Joskus duloksetiini saattaa aiheuttaa maksan toimintahäiriöitä ja maksaentsyymiarvojen nousua, mikä ilmenee yleensä hoidon ensimmäisinä kuukausina. 

Jotkut antibiootit (siprofloksasiini ja erytromysiini) ja osa rytmihäiriölääkkeistä eivät sovellu käytettäväksi SNRI -lääkkeiden kanssa yhtä aikaa. 


Bupropionin käyttö on lisääntynyt viime vuosina tasaisesti. Tyypillisimpiä haittoja ovat päänsärky, suun kuivuminen, unettomuus ja pahoinvointi. Yhteiskäyttöä serotoniinoireyhtymää aiheuttavien lääkkeiden kanssa on vältettävä.


Mirtatsapiinia käytetään masennuksen hoidon lisäksi pieninä annoksina unilääkkeenä. Se voi aiheuttaa haittavaikutuksina suun kuivumista, päänsärkyä, väsymystä ja unettomuutta sekä painon nousua. Erytromysiinin (antibiootti) kanssa yhteiskäyttöä kannattaa välttää. Myös mäkikuisman samanaikaista käyttöä on vältettävä.


Vortioksetiinilla yleisin haittavaikutus on pahoinvointi. Myös poikkeavia unia ja heitehuimausta esiintyy hoidon alussa. Vortioksetiinin yleisimmät yhteisvaikutukset ovat serotoniinoireyhtymän aiheuttavien lääkkeiden kanssa.


Mäkikuisman teho masennuksen hoidossa on tutkimusten valossa kiistanalainen. Sitä löytyy rohdosvalmisteina apteekeista. Mäkikuisman käytössä on otettava huomioon yhteisvaikutusten riskit lääkkeiden kanssa. Se saattaa aiheuttaa SSRI -lääkkeiden kanssa serotoniinioireyhtymän.


Lopuksi

Masennuksen hoitoon on olemassa paljon erilaisia menetelmiä. Lääkkeet ovat usein muiden hoitomuotojen (esim. psykoterapian) kanssa yhdessä käytettävä hoitokeino. Masennuksen hoito on yleensä pitkäkestoista. Toipumisen aikana lähellä oleva tukiverkko ja riittävän avun saaminen ovat tärkeitä toipumista tukevia asioita. Toipuminen on uusi mahdollisuus tutustua itseensä ja löytää vahvempi minä masennuskokemusten jälkeen. Jokaisen toipuminen on yksilöllistä, siksi hoitokin on yksilöllistä. Juttelethan lääkärin tai apteekin ammattilaisten kanssa lääkehoitoon liittyvistä askarruttavista asioista. Autamme mielellään!


Lähteet ja lukuvinkkejä:

Miten hoitaa depressiota? (kaypahoito.fi)

Depressio (kaypahoito.fi)

Masennustila eli depressio - Terveyskirjasto

www.mielenterveystalo.fi

www.mieli.fi

www.mtkl.fi


Kaikki kirjoitukset

Liiallinen kolesteroli ahtauttaa valtimoita kehossamme. Lue lisää sivultamme.
05 Dec, 2023
Miksi kohonnut kolesteroliarvo on haitallinen? Miten tietää kohonneesta kolesterolista? Se ahtauttaa valtimoita ja aiheuttaa isoja ongelmia keholle. Lue kohonneen kolesterolin hoidosta ja ennaltaehkäisystä sivultamme.
Miksi tyypin 2 diabetesta kannattaa hoitaa huolellisesti? - Rotuaarin apteekki
07 Nov, 2023
Diabetes on nopeasti yleistyvä sairaus Suomessa. Tyypin 2 diabetestä sairastaa suurin osa suomalaisista diabeetikoista. Miten sitä hoidetaan? Miksi elintavoilla on niin iso merkitys? Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? - Rotuaarin apteekki
10 Oct, 2023
Milloin tarvitaan antibioottikuuri infektion hoitoon? Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? Miksi kuuri kannattaa syödä loppuun asti? Lue vastaukset blogistamme.
Miten osteoporoosia hoidetaan? Lue lisää. - Rotuaarin apteekki
05 Sep, 2023
Osteoporoosi haurastuttaa luita, jolloin niiden murtumariski kasvaa. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti. Lue lisää blogistamme.
Mitä haittaa on korkeasta verenpaineesta? Lue lisää - Rotuaarin apteekki
08 Aug, 2023
Onko korkeasta verenpaineesta haittaa? Miten se oireilee? Korkean verenpaineen hoito on todella tärkeää, ettei se vahingoita pysyvästi kehoa. Lue lisää blogistamme.
Närästystä voi hoitaa tehokkaasti elintapoja muuttamalla. Lue lisää blogista.
04 Jul, 2023
Närästys on yleinen vaiva. Se saattaa olla tilapäistä tai jatkuvaa. Ruokailulla on suuri merkitys oireiluun. Närästystä hoidetaan lääkkeettömästi ja lääkkeillä. Lue blogimme aiheesta.
Unettomuus - mitä se on? - Lue lisää Rotuaarin apteekin blogista
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Voiko sitä ehkäistä? Miten sitä hoidetaan? Näihin kysymyksiin blogimme vastaa. Tuleppa lukemaan.
Unettomuutta voi ehkäistä - Rotuaarin apteekin blogi
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Miten sitä hoidetaan? Miten sitä ehkäistään? Unettomuus on hyvin yleistä ympäri maailman. Lue lisää aiheesta blogistamme.
Ihomme reagoi monilla tavoin, se voi myös sairastua.
09 May, 2023
Blogissamme kerrotaan tyypillisten ihosairauksien, kuten atopia, akne ja jalkasilsa, hoidosta. Lisäksi puhutaan auringon ja lääkkeiden vaikutuksesta ihoon.
Atooppinen ihottuma vaivaa monia. Miten sitä ja muita ihotauteja hoidetaan?
09 May, 2023
Miten tyypillisiä ihotauteja atooppista ihottumaa, aknea ja jalkasilsaa hoidetaan? Onko haittavaikutuksia? Miten lääkkeet vaikuttavat ihoon auringossa? Lue blogimme.
Näytä lisää
Liiallinen kolesteroli ahtauttaa valtimoita kehossamme. Lue lisää sivultamme.
05 Dec, 2023
Miksi kohonnut kolesteroliarvo on haitallinen? Miten tietää kohonneesta kolesterolista? Se ahtauttaa valtimoita ja aiheuttaa isoja ongelmia keholle. Lue kohonneen kolesterolin hoidosta ja ennaltaehkäisystä sivultamme.
Miksi tyypin 2 diabetesta kannattaa hoitaa huolellisesti? - Rotuaarin apteekki
07 Nov, 2023
Diabetes on nopeasti yleistyvä sairaus Suomessa. Tyypin 2 diabetestä sairastaa suurin osa suomalaisista diabeetikoista. Miten sitä hoidetaan? Miksi elintavoilla on niin iso merkitys? Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? - Rotuaarin apteekki
10 Oct, 2023
Milloin tarvitaan antibioottikuuri infektion hoitoon? Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? Miksi kuuri kannattaa syödä loppuun asti? Lue vastaukset blogistamme.
Miten osteoporoosia hoidetaan? Lue lisää. - Rotuaarin apteekki
05 Sep, 2023
Osteoporoosi haurastuttaa luita, jolloin niiden murtumariski kasvaa. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti. Lue lisää blogistamme.
Mitä haittaa on korkeasta verenpaineesta? Lue lisää - Rotuaarin apteekki
08 Aug, 2023
Onko korkeasta verenpaineesta haittaa? Miten se oireilee? Korkean verenpaineen hoito on todella tärkeää, ettei se vahingoita pysyvästi kehoa. Lue lisää blogistamme.
Närästystä voi hoitaa tehokkaasti elintapoja muuttamalla. Lue lisää blogista.
04 Jul, 2023
Närästys on yleinen vaiva. Se saattaa olla tilapäistä tai jatkuvaa. Ruokailulla on suuri merkitys oireiluun. Närästystä hoidetaan lääkkeettömästi ja lääkkeillä. Lue blogimme aiheesta.
Unettomuutta voi ehkäistä - Rotuaarin apteekin blogi
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Miten sitä hoidetaan? Miten sitä ehkäistään? Unettomuus on hyvin yleistä ympäri maailman. Lue lisää aiheesta blogistamme.
Atooppinen ihottuma vaivaa monia. Miten sitä ja muita ihotauteja hoidetaan?
09 May, 2023
Miten tyypillisiä ihotauteja atooppista ihottumaa, aknea ja jalkasilsaa hoidetaan? Onko haittavaikutuksia? Miten lääkkeet vaikuttavat ihoon auringossa? Lue blogimme.
Siitepölyallergia vaivaa joka kevät osaa meistä - Rotuaarin apteekki
04 Apr, 2023
Siitepölyallergikko varautuu jo keväällä tulevaan. Oireina voi olla vetinen nuha, aivastelu ja tukkoisuus sekä silmien kutina. Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Vaihdevuosioireiden hoito - Rotuaarin apteekki
07 Mar, 2023
Mitä vaihdevuosioireet ovat? Miksi niitä tulee? Miten oireita voi hoitaa? Näihin kysymyksiin vastaamme blogissamme. Tuleppa lukemaan!
Näytä lisää
Share by: