Oulun 2. Rotuaarin Apteekki

Palvelemme:             Puh. 08 53 50 300

ma-pe 8.30-19

la 10-16 ja su 11-16

Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat

Palvelemme        ma-pe 8.30 - 19

                               la        10 - 16

                               su       11 - 16

                         Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat

jouluk. 05, 2023

Kohonneen kolesterolin hoito

Yli puolella suomalaisista kokonaiskolesterolitaso on liian korkea. Liiallinen kolesteroli ahtauttaa pikkuhiljaa elimistömme verisuonia. Kohonneen kolesterolin hoidon päätavoitteena onkin ehkäistä ateroskleroottista valtimotautia (sepelvaltimotauti, aivovaltimotauti, aortan ateroskleroosi ja ääreisvaltimotauti). Suositusten mukaiset kolesteroliarvojen rajat ovat kokonaiskolesterolipitoisuus alle 5,0 mmol/l:n ja LDL-kolesterolipitoisuus alle 3,0 mmol/l:n plasmassa. Tärkeänä osana hoitoa on aina elämäntapahoito. Ravitsemushoito on aina osa kokonaisvaltaista hoitoa mahdollisen lääkehoidon lisäksi. Terveelliset elämäntavat ovat tehokas ennaltaehkäisevä ja hoitavakin keino kohonneen kolesterolin hoidossa.


Mikä on kohonnut kolesteroli?

Suomalaisilla kokonaiskolesteroli on keskimäärin 5,3 millimoolia litrassa (mmol/l). Noin 70 % on pahaa kolesterolia ja 20–25 % hyvää kolesterolia. Etenkin ravinto vaikuttaa kolesterolin määrään, mutta myös perinnöllisillä ominaisuuksilla on merkitystä. Liiallinen ”paha” LDL-kolesteroli kertyy valtimoiden sisäkalvon alle ahtauttaen valtimoita. Toinen, ”hyvä” HDL-kolesteroli, kuljettaa kolesterolia pois kudoksista, esimerkiksi valtimon seinämästä. FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on perinnöllinen veren kolesterolia suurentava sairaus, jota yleensä hoidetaan jo nuorella iällä.


Suurentunut veren kolesterolimäärä on merkittävä valtimotaudin riskitekijä. Kohonneiden kolesteroliarvojen on todettu lisäävät selvästi vaaraa sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Tämän vuoksi veren kolesterolia mitataan usein ja suurentunutta kolesteroliarvoa pyritään alentamaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen riskilaskurin avulla voit laskea, miten kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin arvosi vaikuttavat sydäntaudin vaaraan seuraavien 10 vuoden aikana. 


Kohonneen kolesterolin hoito

Kohonneen kolesterolin hoitoon kuuluu aina elämäntapahoito. Valtimoterveyttä edistäviä keinoja ovat mm. terveyttä edistävä ravinto, säännöllinen liikunta, painonhallinta, tupakoimattomuus ja muiden ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden välttäminen, liiallisen stressin välttäminen sekä riittävä lepo ja uni. Hoidon yleisenä tavoitteena pidetään kokonaiskolesterolin arvon pienenemistä alle 5 mmol:n/l (paha LDL-kolesteroli alle 3,0). Kolesterolin haitallisuus kuitenkin riippuu muista verisuonten riskitekijöistä (tupakointi, verenpaine, vähäinen liikunta), joiden puuttuessa arvon 5.0 lievä ylittyminen on monilla muuten terveillä haitatonta, varsinkin hyvän HDL-kolesterolin arvon ollessa hyvä.


Joskus terveellä ihmisellä ilman muita riskitekijöitä kolesteroliarvon ollessa 5,0–6,4 mmol/l (LDL-kolesteroli 3,0–4,9), voidaan aluksi tehdä ruokavalioon muutoksia ja seurata tilannetta rauhassa. Tilanne on syytä arvioida 3–6 kuukauden kuluttua, kuinka hyvin ruokavalio on tehonnut. Tupakoinnin lopettaminen on keskeisin elämäntapamuutos valtimotautivaaran vähentämiseksi. 


Ravitsemushoito

Yleisperiaatteet valtimoterveyttä edistävässä ruokavaliossa ovat monipuolisuus, kohtuullinen tyydyttymättömän (pehmeän) rasvan käyttö, vähäinen tyydyttyneen ja transrasvan (kovan rasvan) käyttö, runsas kuidun saanti, sopiva energiansaannin ja -kulutuksen suhde, vähäinen suolan ja lisätyn sokerin sekä sokeroitujen juomien käyttö sekä vähäinen vähäkuituisten viljatuotteiden (kuitua < 6 g/100 g) käyttö. Lääke- ja ravitsemushoidot täydentävät toisiaan, joten myös kolesterolilääkkeitä käyttävä hyötyy ravitsemushoidosta. Sydänliiton ja Diabetesliiton Sydänmerkki auttaa tekemään parempia valintoja ruokakaupassa ja kodin ulkopuolella ruokailtaessa.


Kohonneen kolesterolin lääkehoito

Lääkehoito tyypillisesti aloitetaan ainakin silloin, kun kokonaisriski on suuri eikä elämäntapamuutoksilla ole saavutettu hoitotavoitteita 3–6 kuukauden aikana. Kolesterolilääkkeiden suotuisat vaikutukset ilmenevät vain, jos lääkkeitä käytetään sovitusti. Hoitoratkaisut tehdään aina yksilöllisesti. Hoidon tehoa on tärkeää seurata säännöllisesti. Yleisimpänä hoitona käytetään statiinilääkkeitä, jotka vähentävät kolesterolin synteesiä elimistössä. Statiineja on useita, ja ne eroavat vähän toisistaan. Jos statiinilääkkeen teho ei riitä, mukaan voidaan liittää etsetimibi -lääke, joka vähentää kolesterolin imeytymistä suolesta. Myös fibraatteja ja resiinejä käytetään kolesterolin alentamiseen. Uusimpia lääkkeitä ovat PCSK9 -estäjät, joita käytetään perinnöllisen hyperkolesterolemian hoidossa pistoksina silloin, kun muut lääkkeet eivät laske riittävästi kolesteroliarvoja. Alla on yleisimmin käytettyjen kolesterolilääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksia.


Statiinit

Statiinit (atorvastatiini, fluvastatiini, lovastatiini, pravastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini) aiheuttavat usein hoidon alussa lieviä lihasoireita. Joskus statiinia käyttävälle tulee lihaskipuja, lihasheikkoutta, lihaskramppeja tai oudon tummaa virtsaa (merkki lihasvauriosta). Tällöin on syytä olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.

 

Statiineilla on muiden lääkkeiden kanssa merkittäviä yhteisvaikutuksia. Jotkut antibiootit (erytromysiini ja klaritromysiini) tai sienilääke ketokonatsoli eivät sovi käytettäväksi joidenkin statiinien kanssa. Kaikilla statiineilla on mahdollisia yhteisvaikutuksia useiden tavanomaisten lääkkeiden kanssa. Siksi onkin tärkeää huomioida kokonaislääkitys statiinilääkkeitä käytettäessä. Greippimehua ei voi käyttää statiinilääkkeiden kanssa yhtä aikaa.


Etsetimibi

Etsetimibi aiheuttaa tyypillisisesti hoidon alkuvaiheessa haittana vatsavaivoja. Etsetimibiä ja varfariinia käytettäessä yhtä aikaa on INR -arvoja seurattava huolellisesti.


Lopuksi

Kohonneet kolesteroliarvot ovat varsin yleinen vaiva meillä suomalaisilla. Se on oireeton, joten sen olemassaolosta on mahdoton tietää ilman veriarvojen mittausta. Kuten niin monen muunkin pitkäaikaisen vaivan kohdalla, tässäkin tapauksessa terveelliset elintavat ja ruokavalio ennaltaehkäisevät sekä hoitavat kohonneita kolesteroliarvoja. Pidämmehän elimistöstämme kokonaisvaltaisesti huolta ja seuraamme tärkeitä veriarvoja, jotta voisimme elää terveempää elämää iän karttuessakin. Me apteekissa juttelemme mielellään veren rasva-arvojen hoidosta ja muistakin terveyteen liittyvistä asioista. Tulehan juttelemaan!


Kuvat: HYWARDS/Getty Images ja kerdkanno/Canva


Lähteet ja lukuvinkkejä:

Dyslipidemiat (kaypahoito.fi)

Kolesteroli - Terveyskirjasto

Dyslipidemiat eli veren poikkeavat rasva-arvot (kaypahoito.fi)

Korkea LDL-kolesteroli nostaa aivoinfarktin riskiä | Aivoliitto

Kolesterolilääkkeet - Sydänliitto (sydan.fi)

Kaikki kirjoitukset

Miksi tyypin 2 diabetesta kannattaa hoitaa huolellisesti? - Rotuaarin apteekki
07 Nov, 2023
Diabetes on nopeasti yleistyvä sairaus Suomessa. Tyypin 2 diabetestä sairastaa suurin osa suomalaisista diabeetikoista. Miten sitä hoidetaan? Miksi elintavoilla on niin iso merkitys? Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? - Rotuaarin apteekki
10 Oct, 2023
Milloin tarvitaan antibioottikuuri infektion hoitoon? Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? Miksi kuuri kannattaa syödä loppuun asti? Lue vastaukset blogistamme.
Miten osteoporoosia hoidetaan? Lue lisää. - Rotuaarin apteekki
05 Sep, 2023
Osteoporoosi haurastuttaa luita, jolloin niiden murtumariski kasvaa. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti. Lue lisää blogistamme.
Mitä haittaa on korkeasta verenpaineesta? Lue lisää - Rotuaarin apteekki
08 Aug, 2023
Onko korkeasta verenpaineesta haittaa? Miten se oireilee? Korkean verenpaineen hoito on todella tärkeää, ettei se vahingoita pysyvästi kehoa. Lue lisää blogistamme.
Närästystä voi hoitaa tehokkaasti elintapoja muuttamalla. Lue lisää blogista.
04 Jul, 2023
Närästys on yleinen vaiva. Se saattaa olla tilapäistä tai jatkuvaa. Ruokailulla on suuri merkitys oireiluun. Närästystä hoidetaan lääkkeettömästi ja lääkkeillä. Lue blogimme aiheesta.
Unettomuus - mitä se on? - Lue lisää Rotuaarin apteekin blogista
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Voiko sitä ehkäistä? Miten sitä hoidetaan? Näihin kysymyksiin blogimme vastaa. Tuleppa lukemaan.
Unettomuutta voi ehkäistä - Rotuaarin apteekin blogi
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Miten sitä hoidetaan? Miten sitä ehkäistään? Unettomuus on hyvin yleistä ympäri maailman. Lue lisää aiheesta blogistamme.
Ihomme reagoi monilla tavoin, se voi myös sairastua.
09 May, 2023
Blogissamme kerrotaan tyypillisten ihosairauksien, kuten atopia, akne ja jalkasilsa, hoidosta. Lisäksi puhutaan auringon ja lääkkeiden vaikutuksesta ihoon.
Atooppinen ihottuma vaivaa monia. Miten sitä ja muita ihotauteja hoidetaan?
09 May, 2023
Miten tyypillisiä ihotauteja atooppista ihottumaa, aknea ja jalkasilsaa hoidetaan? Onko haittavaikutuksia? Miten lääkkeet vaikuttavat ihoon auringossa? Lue blogimme.
Mitä siitepölyallergia on? - Rotuaarin apteekki
04 Apr, 2023
Siitepölyallergia voi heikentää huomattavasti elämänlaatua. Siitepölyallergikko voi saada oireita myös ristireaktion kautta. Tule lukemaan blogimme aiheesta.
Näytä lisää
Miksi tyypin 2 diabetesta kannattaa hoitaa huolellisesti? - Rotuaarin apteekki
07 Nov, 2023
Diabetes on nopeasti yleistyvä sairaus Suomessa. Tyypin 2 diabetestä sairastaa suurin osa suomalaisista diabeetikoista. Miten sitä hoidetaan? Miksi elintavoilla on niin iso merkitys? Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? - Rotuaarin apteekki
10 Oct, 2023
Milloin tarvitaan antibioottikuuri infektion hoitoon? Miksi antibioottia ei kannata syödä turhaan? Miksi kuuri kannattaa syödä loppuun asti? Lue vastaukset blogistamme.
Miten osteoporoosia hoidetaan? Lue lisää. - Rotuaarin apteekki
05 Sep, 2023
Osteoporoosi haurastuttaa luita, jolloin niiden murtumariski kasvaa. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti. Lue lisää blogistamme.
Mitä haittaa on korkeasta verenpaineesta? Lue lisää - Rotuaarin apteekki
08 Aug, 2023
Onko korkeasta verenpaineesta haittaa? Miten se oireilee? Korkean verenpaineen hoito on todella tärkeää, ettei se vahingoita pysyvästi kehoa. Lue lisää blogistamme.
Närästystä voi hoitaa tehokkaasti elintapoja muuttamalla. Lue lisää blogista.
04 Jul, 2023
Närästys on yleinen vaiva. Se saattaa olla tilapäistä tai jatkuvaa. Ruokailulla on suuri merkitys oireiluun. Närästystä hoidetaan lääkkeettömästi ja lääkkeillä. Lue blogimme aiheesta.
Unettomuutta voi ehkäistä - Rotuaarin apteekin blogi
06 Jun, 2023
Mitä unettomuus on? Miten sitä hoidetaan? Miten sitä ehkäistään? Unettomuus on hyvin yleistä ympäri maailman. Lue lisää aiheesta blogistamme.
Atooppinen ihottuma vaivaa monia. Miten sitä ja muita ihotauteja hoidetaan?
09 May, 2023
Miten tyypillisiä ihotauteja atooppista ihottumaa, aknea ja jalkasilsaa hoidetaan? Onko haittavaikutuksia? Miten lääkkeet vaikuttavat ihoon auringossa? Lue blogimme.
Siitepölyallergia vaivaa joka kevät osaa meistä - Rotuaarin apteekki
04 Apr, 2023
Siitepölyallergikko varautuu jo keväällä tulevaan. Oireina voi olla vetinen nuha, aivastelu ja tukkoisuus sekä silmien kutina. Lue blogikirjoituksemme aiheesta.
Vaihdevuosioireiden hoito - Rotuaarin apteekki
07 Mar, 2023
Mitä vaihdevuosioireet ovat? Miksi niitä tulee? Miten oireita voi hoitaa? Näihin kysymyksiin vastaamme blogissamme. Tuleppa lukemaan!
Masennus, miten hoidetaan - Rotuaarin apteekki
07 Feb, 2023
Masennus on yleinen sairaus. Mieli on alakuloinen ja ilo elämästä on kadonnut. Lue blogistamme, mitä yhteis- ja haittavaikutuksia masennuslääkkeillä on?
Näytä lisää
Share by: