Palvelemme: Puh. 08 53 50 300
ma-pe 8.30-19
la 10-16 ja su 11-16
Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat
Palvelemme ma-pe 8.30 - 19
la 10 - 16
su 11 - 16
Juhlapyhinä poikkeusaukioloajat
Kuva: rimmabondarenko/Canva
Oletko törmännyt sanoihin probiootti, prebiootti tai maitohappobakteeri? Mitä ne tarkoittavat? Viime vuosina suoliston hyvinvointi on ollut kiivaan tutkimuksen kohteena. Suoliston toiminta on osoittautunut varsin tärkeäksi tekijäksi ihmisen yleisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Myös nimenomaa probiooteiksi luokiteltujen maitohappobakteerien osuutta terveyteen on tutkittu paljon. Tässä blogitekstissä käsittelemme lyhyesti probioottien toimintaa ja vaikutuksia suolistossa.
Maitohappobakteereiksi eli laktobasilleiksi nimitetään sellaisia bakteereita, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Maitohappobakteerit kiinnittyvät suoliston pintaan ja tuhoavat huonoja bakteereita tuottamansa maitohapon avulla. Niiden on havaittu tasapainottavan suoliston hyvää bakteerikantaa.
Probiootilla tarkoitetaan mikrobia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Mikrobit taas ovat bakteereita, viruksia ja hyvin pieniä sieniä tai hiivoja. Useat probiootit ovat maitohappobakteereja, mutta maitohappobakteeria voidaan kutsua probiootiksi vasta terveyttä edistävän vaikutuksen tieteellisen todistuksen jälkeen. Suomessa tyypillisimpiä probiootteja ovat Lactobacillus rhamnosus GG -tuotteet (Valio Gefilus -tuotteet) ja Bifidobacterium lactis BB12:ta sisältävät elintarvikkeet sekä Lactobacillus reuteri -bakteeria sisältävät valmisteet. Apteekista on saatavilla myös Saccharomyces boulardii -hiivavalmisteita, jotka on tarkoitettu turistiripulin hoitoon ja ehkäisemiseen sekä antibioottiripulin hoitoon.
Prebiooteiksi kutsutaan probioottien ruokaa, kuten vaikeasti hajoavia kuituja. Prebioottien ansiosta probiootit pystyvät taistelemaan elintilastaan muiden mikrobien kanssa. Prebiootteja saa luontaisesti esimerkiksi sipuleista, kaaleista, kotimaisista viljoista, palkokasveista ja omenoista. Yleensä monipuolisesta kasvisruokavaliosta niitä saa hyvin. Joillekin prebiootit aiheuttavat vatsaoireita: turvotusta ja ilmavaivoja. Moniin teollisesti valmistettuihin tuotteisiin on lisätty prebiootteja kuitupitoisuuden nostamiseksi, kuten moniin mysleihin ja välipalapatukoihin. Prebiootteja voi olla myös esimerkiksi pastassa, riisissä ja perunassa. Kypsentäminen ja jäähdyttäminen lisäävät niissä resistentin tärkkelyksen määrää. Resistentti tärkkelys on prebiootti, jota on kypsennetyssä ja jäähdytetyssä perunassa.
Suolessamme luonnollisesti olevat probiootit valmistavat prebioottisista kuiduista terveyttä edistäviä yhdisteitä, erilaisia lyhytketjuisia rasvahappoja. Niiden tehtävä on luoda suolistoon puolustusmuuri sairauksia vastaan. Ne vahvistavat immuunipuolustusta, ruokkivat suoliston pinnan soluja ja pitävät suoliston pH:n sellaisena, etteivät haitallisemmat bakteerit villiinny.
Probiootteja käytetään tukemaan suoliston hyödyllistä mikrobikantaa esimerkiksi antibioottihoidon tai turistiripulin yhteydessä. Probiootteja voi ostaa apteekista monenlaisessa muodossa; kapselina, tablettina tai tippoina. Probiootteja on myös lisätty useisiin elintarvikkeisiin, kuten jogurtteihin. Probiootteja sisältäville elintarvikkeille ei ole vielä myönnetty terveysväittämiä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioiden perusteella. Kuluttaja ei välttämättä siksi saa perusteltua ja kattavaa tietoa elintarvikkeissa olevien probioottien vaikutuksista. Apteekin henkilökunnalta voi kysyä lisätietoja probiooteista.
Tyypillisimmin probiootteina on käytetty maitohappobakteereita tai bifidobakteereita, joita esiintyy muutenkin suolistossamme. Suolistomikrobiemme koostumus on yksilöllinen, kuten sormenjälkemme. Myös kaikki probiootit ovat erilaisia ja niiden vaikutuksetkin ovat näin ollen erilaisia.
Eniten tutkimustietoa löytyy probioottien vaikutuksesta suoliston mikrobiston koostumuksen tasapainottamiseen, mutta probioottien on havaittu vaikuttavan myös suoraan ihmiselimistön toimintaan. Probioottien käyttöä on tutkittu eniten lasten akuutin ripulitaudin hoidossa ja antibioottien haittavaikutuksien ehkäisyssä. Muita probioottien käyttötarkoituksia ovat laktoosin hajottaminen ja laktoosi-intoleranssin oireiden vähentäminen (jogurtissa käytetyt bakteerit), haitallisten taudinaiheuttajien (patogeenien) vaikutusten ehkäisy, suolen limakalvon tasapainottaminen, suoliston mikrobiston häiriöiden vähentäminen, turistiripulin hoito ja ennaltaehkäisy. Probioottien käyttämistä painonhallinnan apuna on alettu myös tutkimaan kiivaasti.
Kaikilla probioottikannoilla ei ole terveydelle edullisia ominaisuuksia. Kaikki probiootit ovat erilaisia ja niiden terveysvaikutukset ovat yksilöllisiä. Juuri yksilölliseen vaikutukseen perustuu käsitys, että eri probiootit sopivat eri tarkoituksiin.
Ma-pe 8.30-19
La 10-16
Su 11-16